tiistai 11. marraskuuta 2014

Allekirjoita kansalaisaloite!

Yleisöpalstakirjoitus



Anna äänesi perustuslailliselle oikeudelle!

Tänä syksynä Suomessa on esillä omantunnonvapaus. Parhaillaan kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, jossa vedotaan perustuslailliseen omantunnonvapauteen. Äkikseltään ajateltuna meidän maassamme ei pitäisi olla ongelmaa tämän perusoikeuden toteutumisessa – niin itsestään selvänä sitä on täällä totuttu pitämään. Mutta näyttää, että perusasiatkin voivat himmentyä ja käytännöt voivat kavalasti muokkautua jopa lainvastaisiksi.

Kyseessä on aloite terveydenhuollon henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä raskauden keskeytyksestä eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen takia, ellei odottavan äidin henki ole vaarassa.  Perustuslain 11. pykälä sanoo yksiselitteisesti, että jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Tämän pykälän kattavuus ulottuu hyvin laajalle ja ehdottomasti niihin asioihin, joissa on kysymys elämän suojelemisesta. Tällä hetkellä Suomessa terveydenhuollon henkilökunnalla ei kuitenkaan ole lakisääteistä oikeutta kieltäytyä suorittamasta aborttia vakaumuksensa perusteella. Sille, joka näkee, että sikiö on ihmisoikeuksien piirissä jo ennen syntymäänsä, kysymys abortista liittyy väistämättä omantunnon asioihin.  Jos henkilö näkee, että abortissa päätetään ihmiselämä ja hänet pakotetaan työnsä tai opiskelunsa takia osallistumaan siihen, ollaan pahasti rikkomassa Suomen perustuslakia.

Myös Euroopan neuvoston päätöslauselmassa (1763/2010) todetaan, että terveydenhuollon henkilökunnalla on oltava oikeus ilman mitään rangaistusta tai syrjintää kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin. Lisäksi siinä kehotetaan neuvoston jäsenmaita kehittämään säädöksensä niin, että ne turvaavat henkilöstön omantunnonvapauden. Suomi pyrkii tunnollisesti huolehtimaan EU-normien toteutuksesta, oli sitten kyse kurkuista tai banaaneista, mutta tässä asiassa meidän maamme on polkenut kansalaistensa perusoikeuksia rajulla tavalla.

Lähes kaikki Euroopan maat ovat turvanneet terveydenhuollon henkilökunnalleen tämän lakisääteisen oikeuden – Suomi on kielteinen poikkeus. Työntekijöiden oikeutta toimia syvimpien vakaumustensa mukaisesti tukee myös Suomen työturvallisuuslaki ja YK:n Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus. Maailman lääkärijärjestö sekä kansainvälinen gynekologiyhdistys kannattavat terveydenhuollon omantunnonvapautta.

Kansalaisaloitteen käynnistäjälääkärit ovat hankkeella vedonneet Suomen kansalaisiin, että meillä palattaisiin kunnioittamaan perustuslakiamme.

– Tarvitsemme myös Suomessa lainsäädäntöä, joka poistaa vakaumukseen perustuvan syrjinnän ja takaa yhtäläiset oikeudet opiskeluun ja ammatin harjoittamiseen vakaumuksesta riippumatta myös kätilöille ja gynekologeille, he toteavat kansalaisaloitteen julkilausumassa.

Itse haluan vedota kaikkiin suomalaisiin, jotka näkevät perustuslailliset oikeutemme tärkeinä eivätkä halua maatamme ohjattavan niin, että sen lainsäädäntö polkisi omantunnonvapautta: Anna äänesi tälle kansalaisaloitteelle ja allekirjoita se osoitteessa www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/860 (tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla). Voit antaa äänesi tähän 23.11. asti. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.omantunnonvapaus.fi ja sieltä löytyy myös tulostettava paperiversio, jonka voi allekirjoittaa ja lähettää postitse netin sijasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti